De rol van camerabeveiliging in het voorkomen van criminaliteit

Mobiele camerabeveiliging op werkplaats

De rol van camerabeveiliging in het voorkomen van criminaliteit

Of je nu een woning, bedrijfspand of open terrein in bezit hebt: veel eigenaren maken zich zorgen over het risico van criminaliteit wanneer ze zelf niet ter plaatse zijn. Denk hierbij aan inbraken, vandalisme, graffiti of agressie op of rondom het terrein. Steeds meer mensen nemen daarom het heft in eigen handen en zoeken naar manieren om hun eigendom goed te beschermen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Maar heeft het aanbrengen van beveiligingsapparatuur wel echt nut? In dit artikel lees je niet alleen alles over de rol die camerabeveiliging kan spelen in het voorkomen van criminaliteit, maar ook hoe andere beveiligingssystemen de camerabeveiliging kunnen ondersteunen. Alles zodat je jouw eigendom kunt beschermen, ongeacht of er iemand aanwezig is.

Het signaleren van eventuele criminele activiteiten

Om inbraken en vandalisme te kunnen voorkomen is het belangrijk om vroege tekenen van criminaliteit te kunnen herkennen en signaleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onbekende auto’s die lange tijd geparkeerd staan voor een bedrijfspand, of onbekende figuren die steeds opnieuw opduiken rond een afgesloten festivalterrein. Met camerabeveiliging kun je goed in de gaten houden wat er gebeurt op de momenten waarop je zelf niet aanwezig bent. Zie je verdachte situaties, dan kun je direct adequaat reageren en bijvoorbeeld de politie inschakelen voor hulp. Naast camerabeveiliging kunnen ook bewegingssensoren helpen om mogelijke criminele activiteiten snel te herkennen.

Volledig mobiel systeem cameratoezicht op evenement

Het voorkomen van criminele activiteiten

Uit onderzoek is gebleken dat het plaatsen van beveiligingsapparatuur wel degelijk een directe invloed heeft op criminelen. Zo kijkt het merendeel van de inbrekers bijvoorbeeld altijd eerst of er camera’s of infraroodsensoren aanwezig zijn voordat ze een gebouw betreden. Ook bij verlaten grondgebieden of bedrijventerreinen kan de kans op vandalisme en overlast worden verkleind door het plaatsen van beveiligingsapparatuur. Zorg er ook vooral voor dat de beveiligingssystemen zowel zichtbaar als onzichtbaar worden geplaatst. Een paar zichtbare camera’s kunnen al schrik opwekken bij criminelen, maar met de waarschuwing voor onzichtbare camera’s of bewegingssensoren wordt het voor de meeste mensen met slechte bedoelingen echt te riskant.

Met de camera’s van ISEEYOU kun je direct een melding laten afgaan bij een centraal meldpunt. Dit betekent dat niet alleen jij een alert krijgt bij onverwachte bewegingen, maar ook dat er direct kan worden ingegrepen door professionals. Zo verhoog je de kans om criminelen op heterdaad te kunnen betrappen.

Achteraf bewijs kunnen leveren voor de criminele activiteiten

Krijg je ondanks de vooraf genomen voorzorgsmaatregelen toch te maken met een inbraak, vandalisme of een andere vorm van criminaliteit? Zelfs dan kan de aanwezigheid van beveiligingsapparatuur je verder helpen. Zo kunnen bewegingssensoren bijvoorbeeld een duidelijk beeld schijnen op het tijdstip waarop de criminele activiteiten hebben plaatsgevonden. Het bekijken van camerabeelden kan daarnaast de politie op weg helpen in hun onderzoek. Als laatste wordt het met de nodige beveiligingsapparatuur makkelijker om bewijs te leveren van een inbraak of vandalisme. Dit is niet alleen prettig bij het opmaken van een eventuele aangifte, maar ook bij het afhandelen van de zaak met bijvoorbeeld de verzekering.

Of je nu kiest voor bewegingssensoren, camerabeveiliging, alarmsystemen of een combinatie van de drie: de investering verdient zichzelf altijd terug. Al hopen we natuurlijk dat ze in de praktijk reeds prima preventief werken.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op.